top of page
  • Foto van schrijverJimmy's

Jongerenparticipatie is altijd maatwerk

Als we iets geleerd hebben is dat jongerenparticipatie veel meer is dan jongeren ergens hun ervaringen laten delen. Zorgen dat jongeren kunnen participeren is altijd maatwerk. Zeker als je werkt met jongeren voor wie dingen als een treinkaartje kopen of op tijd komen niet vanzelfsprekend is.


We delen graag een willekeurig voorbeeld met je. Direct uit de praktijk. Vertelt door Fanny, één van onze oprichters.


Foto: Kansfonds beeldbank

Het is zomaar een zaterdag. Ik ben op weg naar een event, samen met 2 ervaringsdeskundige jongeren, laten we ze Joost en Sandra noemen.


Nog geen week eerder hebben we een overleg gehad met een grote groep jongeren om te bepalen wat we uit het evenement willen halen. Maar ook, misschien nog wel belangrijker, om meer input op te halen, zodat we namens een grotere groep kunnen spreken. Het overleg is succesvol. We weten wat we willen.


Een paar dagen voor het evenement zoek ik nogmaals contact met Joost en Sandra. Kunnen ze nog? Voelen ze zich oké? Wat spreken we praktisch af? Sandra was het vergeten en is nu beetje ziek. Joost was er helemaal klaar voor, maar vond het toch wel een beetje spannend. Gelukkig kunnen en willen ze allebei nog steeds.


Een dag voor het evenement maak ik een appgroepje om vertrektijden goed dubbel te checken. We kiezen ervoor om “beter te vroeg dan te laat aanwezig te zijn,” vooral omdat ik weet dat Joost moeite heeft met structuur en dat dus ook vaak mis gaat. De ochtend zelf app ik vrolijk dat ik er klaar voor ben. Ze appen me terug dat ze er zin in hebben.


Sandra ontdekt alleen op dat moment dat haar databundel op is. Ze weet dus niet hoe ze straks haar treinkaartje moet laten zien. Ik bel haar (want appen kan dus niet). Tussen neus en lippen door vertelt ze me dat ze de bus heeft gemist, die vroege trein zit er dus niet meer in.

Joost heeft zijn trein gehaald en dus zie ik hem op afgesproken tijd en plek. Voor Sandra, die inmiddels in de bus zit, zoek ik een latere trein uit. We spreken af hoe laat ik haar terugbel.


Ondertussen koop ik online een databundel voor haar telefoon. Op het station zoekt ze een WiFi verbinding zodat ze haar treinkaartje kan openen en direct haar databundel kan opwaarderen. Ook de latere trein heeft ze inmiddels gemist. Dit gaat betekenen dat ze sowieso te laat gaat zijn op het evenement en we het laatste stuk met de bus niet samen kunnen reizen.

Ik koop online ook nog een dagkaart voor de bus. Nu ze weer data heeft kan ze haar e-mail openen en het tegoed op haar ov-chipkaart laden. Ik neem me voor om op het station nog een broodje voor ze te halen. Waarschijnlijk hebben ze beide niet ontbeten.


Een paar uur later en het event is voorbij. De ervaring van was ontzettend waardevol. Zowel voor de andere bezoekers van het event als voor Sandra en Joost.


Dit is hoe jongerenparticipatie er voor ons vaak óók uitziet. Want een vanzelfsprekendheid als naar een event reizen en ruim op tijd zijn omdat je een trein eerder neemt, kan in een handomdraai anderhalf uur onverwacht werk zijn.


Dubbel waardevol werk. Want het geeft bezoekers van zo’n event én deze jongere kansen om nieuwe dingen te leren. En aan de andere kant om zelf heel dicht bij een jongere staan. Om te weten en voelen hoe hun dagelijks leven is, maakt dat we met hen veel beter kunnen adviseren wat zij nodig hebben om hun leven en toekomst vorm te geven. Dat “zelfredzaamheid” voor iedereen een fabel is, maar zeker als alles in je leven nog op losse schroeven staat. En dat we daar dus aandacht voor moeten hebben.

Comments


bottom of page