top of page

Een sterk netwerk als voorwaarde voor jongerenparticipatie

Foto van schrijver: Jimmy'sJimmy's

Je hebt als beleidsadviseur meer te doen dan de hele dag contact hebben met jongeren. En dus is een sterke samenwerking met goede partners onmisbaar. Toch is die er niet altijd, zo zien wij in de praktijk.


Zo horen wij jongerenorganisaties nog wel eens verzuchten dat de ‘de gemeente weer langs kwam met de vraag of we even een blik jongeren wilden opentrekken voor een of andere sessie’.

Investeren in het netwerk is meer dan af en toe bijpraten met partners!

Natuurlijk: de waarde van informeel en goed contact is onbetaalbaar. Maar we zien in de praktijk dat het regelmatig mis gaat als de samenwerking alleen maar informeel is. Want dan gaat het schuren, piepen en kraken…

  • … als het wel een keer over een lastig onderwerp moet gaan;

  • … als de belangen van een partner niet in lijn zijn met de belangen van jouw organisatie;

  • … als er cruciale sleutelfiguren in het netwerk of in je eigen organisatie een andere baan krijgen.


Er is dus meer nodig.


Onze werkwijze: bouw aan een ecosysteem!

Een ecosysteem is een begrip uit de biologie. Het staat voor ‘een dynamisch netwerk van organismen (zoals planten, dieren, en micro-organismen) en hun fysieke omgeving (zoals lucht, water en bodem) die in onderlinge samenhang functioneren’.

Binnen een ecosysteem is alles met elkaar verbonden. En er is sprake van constante interactie en uitwisseling van energie, voedingsstoffen en informatie.

Als je wilt samenwerken met jongeren, maar jongeren komen niet standaard bij je over de vloer, dan heb je dus wat te doen.


De oplossing? Bouw als organisatie aan je eigen ecosysteem: een samenhangend en duurzaam netwerk van interne en externe partners die samen waarde creëren. Die waarde bestaat dan uit beter en effectiever beleid. Maar ook uit meer ontwikkelkansen voor jongeren en toffer werk voor professionals.

Benieuwd hoe dat werkt? In de volgende blogs leggen we uit hoe zo’n ecosysteem er in de ideale wereld uit ziet en hoe je zelf een ecosysteem opzet.



bottom of page