Het najaar zit vol events. Mooie gelegenheden om met elkaar in gesprek te zijn over hoe participatie een plek heeft in je werk. Wat ons opvalt in die gesprekken is dat de meeste gemeenten echt wel al iets doen op participatie. Ze betrekken bijvoorbeeld de Adviesraad WMO & Jeugd voor feedback op beleidsstukken. Soms is er een jongerenraad. Of ze kloppen aan bij jongerenwerk.
Maar we zien ook dat in de praktijk de afstand tussen een (volwassen) professional en ‘de jongere’ nog groter is dan bij andere doelgroepen. Zeker het samenwerken met jongere doelgroepen die moeilijk bereikt en nauwelijks gehoord worden, bezorgt beleidsmakers hoofdbrekens. Veel beleidsmakers weten niet waar ze moeten beginnen.
Daarom - speciaal voor hen - een blog over hoe je een participatieproces met jongeren betekenisvol inricht, met daarin 8 stappen op een rij:
Maak voor jezelf helder waar je staat in het beleidsproces en hoe je jongeren en jongerenorganisaties vanaf nu kunt betrekken. Bedenk (samen met een lokale jongerenorganisatie of hulp van bijvoorbeeld ons) op welke verschillende manieren en momenten jongeren kunnen bijdragen.
Bedenk welke invloed jongeren en jongerenorganisaties (mogen) hebben op het eindresultaat. En spreek dat ook uit. Dit is belangrijk om om de verwachtingen goed te managen. Bedenk vooraf ook of er onderhandelingsruimte zit. Onze ervaring is dat jongeren en jongerenorganisaties vaak goed weten uit te leggen waarom ze méér invloed zouden moeten hebben. Dus handig om vooraf over na te denken voor je in gesprek gaat over de verwachtingen.
Bekijk of je met de jongeren die je nu op het oog hebt genoeg diversiteit aan input ophaalt. Vertegenwoordigen de jongeren die je nu betrekt of wilt betrekken genoeg verschillende perspectieven op jouw vraagstuk? Zo nee, ga dan op zoek naar jongeren die zorgen voor een echte afspiegeling. Wees gerust: dit hoef je niet allemaal zelf te doen. Je netwerk helpt je graag mee.
Zorg dat de jongeren ondersteund worden door een (onafhankelijke) procesbegeleider of ondersteuner die ervaring heeft in het samenwerken met jongeren. Zo kunnen zij veilig en optimaal participeren. Dit is het allerbelangrijkste voor jongeren in een kwetsbare positie. Ook voor jezelf fijn om geen rolverwarring te hebben; jongeren ondersteunen én verantwoordelijk zijn voor het beleidsproces is soms lastig combineren.
Bedenk voor elke vorm van participatie een passende beloning. Voor zowel de betrokken jongeren als voor de procesbegeleider die hen ondersteunt. Natuurlijk in de vorm van waardering die je uitspreekt. Maar wellicht ook financieel? Kun je jongeren een bijbaan of vrijwilligersvergoeding geven? Kunnen ze met hun betrokkenheid sparen voor een nieuwe laptop of iets anders wat ze nodig hebben of graag willen hebben?
Maak goede afspraken over informatiedeling, terugkoppeling van (tussentijdse) resultaten en besluiten. Zorg dat informatie op tijd en begrijpelijk bij jongeren belandt. Zorg voor ruimte om het proces tussentijds bij te stellen als jongeren of nieuwe inzichten hierom vragen. En allerbelangrijkste: laat altijd weten wat je wel of niet doet met input van jongeren (en waarom!).
Stel je open voor nieuwe inzichten en leefwerelden. Het allerleukste aan werken met jongeren is de onverwachte bijvangst. Jongeren hebben de wereld niet in beleidshokjes opgedeeld. Dus bereid je voor op input die je niet direct kan plaatsen in jouw vraagstuk. Bespreek met hen wat jij gaat doen met input die buiten jouw beleidsterrein valt. Deel de routes met hen die zij kunnen bewandelen om zélf iets met hun te ideeën te doen. Breng ze in contact met een collega. Of wijs ze op eventuele potjes die ze kunnen aanvragen om zelf activiteiten op te zetten.
Vier de successen en leer van het hele proces. Fantastisch! Door betekenisvol met jongeren samen te werken, hebben jullie met elkaar de democratie versterkt! Door samen te leren én samen te vieren wat jullie hebben bereikt wordt samenwerken met jongeren en jongerenorganisaties niet alleen heel waardevol, maar ook gewoon leuk. Want dat is het!
Meer weten? Of hulp nodig?
Wij helpen je graag. Wij zijn Jimmy's: experts in het vormgeven van betekenisvolle jongerenparticipatie. Wij helpen overheden en organisaties gelijkwaardig en betekenisvol samen te werken met jongeren. Alleen dan kom je tot beleid dat in de praktijk werkt.
Meer weten? Bel of mail dan met Fanny Koerts ☎️ 06 - 28 26 80 79 ✉️fanny@jimmys.net