Onlangs schreven we een artikel over hoe je collega’s kan inspireren om óók werk te maken van jongerenparticipatie. Een van de punten die we daarin beschreven was om “gewoon eens een praatje aan te knopen in de bus”. Voor ons de gewoonste zaak van de wereld. Maar na publicatie sprak iemand ons aan: “Het is echt niet zo gewoon om zomaar een jongere aan te spreken, hoor.” Daarom hierbij een artikel om de drempel om contact te maken met jongeren wat lager te maken.
Door contact te hebben met jongeren, leer je zoveel over hun belevingswereld. En dat is dan weer onwijs handig als je wel in een beleidsproces met hen samenwerkt. Dus zie het als veldwerk en ga op avontuur!
1. Ga met de bus of trein en luistervink er op los
Het openbaar vervoer is een natuurlijke plek waar mensen van verschillende generaties elkaar tegenkomen. Niemand kijkt je gek aan. Jongeren doen er hun eigen ding. En de drempel voor een praatje is laag. Als je naast elkaar zit en een jongere lacht om iets wat ie op z’n telefoon ziet, vraag dan gewoon eens nieuwsgierig wat’ie kijkt. Een groepje jonge mensen met elkaar in gesprek? Lach vriendelijk en stel een vraag over het onderwerp waar ze het over hadden. Zo had ik gister nog een leuk gesprekje met een student en twee net afgestudeerden over het leven na je studie. En hoe graag ze zo lang mogelijk het echte volwassen leven wilden uitstellen.
2. Vraag hulp aan een buurmeisje/ neefje/ de vrienden van je puber
OK. Hierbij moet je een beetje oppassen dat het niet “cringe” wordt. Maar als je het ongemak gewoon omarmt dan is hulp vragen een superleuke en laagdrempelige manier om in gesprek te komen met een jongere. Dus stel je vraag over tech of tools. Heb het over social media of telefoonverslaving. Of vraag hoe iemand over een maatschappelijk vraagstuk of een actueel thema denkt. Het levert je geheid vermakelijke en interessante gesprekken op. Wees gerust: veel jongeren geven aan dat ze graag serieus genomen willen worden. Vanuit een oprechte hulpvraag of interesse een vraag stellen sluit daar helemaal op aan.
3. Werk eens mee in het jongerencentrum
Neem eens contact op met het jongerenwerk of een ander jongereninitiatief bij jou in de buurt en vraag of je af en toe op hun locatie eens een paar uurtjes mag werken. Want: op een plek die jongeren ervaren als hún plek is het het allergemakkelijkst om in te voegen in hun wereld. Terwijl je samen aan het afwassen of opruimen bent, voel je de sfeer, hoor je flarden van gesprekken en praat je her en der eens mee. Zo krijg je écht feeling met jongeren en weet je wat er speelt in hun leven.
4. Maak contact met de hangjongeren in jouw buurt
Ook hangjongeren zijn gewoon jongeren. Vaak hebben ze een slechte reputatie. Maar de grap is dat het overgrote deel van hen- in hun ogen- gewoon gezellig tijd met elkaar doorbrengt. In de ogen van anderen is dat vaak anders. Veel te vaak gaat het over overlast die jongeren zouden veroorzaken. En veel te weinig over contact en wederzijds begrip. Maak eens contact met de hangjongeren in jouw buurt voordat er gedoe of overlast is. Jongeren die blowen in een parkje? Je kan gewoon vragen of ze hun jointjes (en andere rommel) na afloop in de prullenbak willen gooien. Wel zo fijn voor de kinderen die er ook spelen. En gelijk een aanleiding voor een leuk gesprek over blowen. ‘Is dat nou leuker dan drinken?’ En: ‘Hebben zij nou ook het gevoel dat drugs gebruiken steeds normaler wordt?’ En… Nou ja, je snapt het wel. Een nieuwsgierige, niet veroordelende houding levert altijd een goed gesprek op. Zo zorg je direct samen voor een fijne buurt.
Maak een praatje met de thuisbezorger of serveerster
Een tijd terug kletste ik met een jongen die boodschappen bezorgt voor een supermarkt. Hij vertelde me dat het een groot verschil maakt in welke buurt hij boodschappen bezorgt. Rijke buurten? Vriendelijke mensen, maar geen aandacht. Volksbuurten? Vriendelijke mensen die veel vaker een praatje maken, aanbieden dat’ie even naar het toilet mag of vragen of’ie een blikje drinken wil. Vette eye-opener voor mezelf. Vanaf dat moment maak ik veel vaker een kort praatje over iemands werk of het weer. Niet alleen met thuisbezorgers. Ook met kassameisjes, vakkenvullers, horecapersoneel of die sterke gast naast je in de sportschool. Want jongeren: ze zijn overal. En je zult zien: ze vallen best mee als je ze beter leert kennen. ;-)
Heb je hulp nodig?
Wij helpen je graag. Wij zijn Jimmy's: experts in het vormgeven van betekenisvolle jongerenparticipatie. Wij helpen overheden en organisaties gelijkwaardig en betekenisvol samen te werken met jongeren. Alleen dan kom je tot beleid dat in de praktijk werkt.
Meer weten? Bel of mail dan met Fanny Koerts ☎️ 06 - 28 26 80 79 ✉️fanny@jimmys.net